Kontrollér, om det flyttefirma, du har kig på, er pålideligt og professionelt.

Sådan undgår du at blive snydt af dårlige flyttefirmaer

Nogle tør ikke at leje et flyttefirma, fordi de er bange for at blive snydt. Du kan dog nemt kontrollere, om det flyttefirma, du har kig på, er pålideligt og professionelt.


Billede af Pernille Ellehage

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Sidst opdateret: 24/08-2020

Hvis du har besluttet dig for at leje et flyttefirma til din flytning, er det en god idé at bruge tid på at søge baggrundsinformation om virksomheden.

De fleste flyttefirmaer er ordentlige og professionelle, men der er desværre også brodne kar imellem.

Heldigvis kan du forholdsvist nemt kontrollere, om du har fat i et godt og troværdigt flyttefirma.

Sådan sikrer du, at du ikke bliver snydt af flyttefirmaet:

Indhent tilbud fra flere flyttefirmaer

Er flyttefirmaet medlem af DMF?

Start med at undersøge, om flyttefirmaet er medlem af brancheforeningen Dansk Møbeltransport Forening (DMF).

Dansk Møbeltransport Forening har cirka 75 aktive medlemmer, som alle skal leve op til specifikke krav om eksempelvis forsikringer og arbejdsforhold.

Hvis flyttefirmaet er medlem af DMF eller en anden brancheorganisation og har en overenskomst, er det med stor sandsynlighed både professionelt og pålideligt.

Det betyder ikke, at flyttefirmaer, som står uden for brancheorganisationer, er useriøse og uprofessionelle. Der findes mange gode flyttefirmaer, som ikke er medlem af DMF.

Hvis du vælger et flyttefirma, der står uden for brancheorganisationen, bør du være ekstra flink til at tjekke, hvad der er inkluderet i prisen, om de har de rigtige forsikringer, er villige til at indgå en skriftlig aftale og har fået gode anmeldelser.

Indhent tilbud fra flere flyttefirmaer

Hvem ejer flyttefirmaet?

Flyttebranchen har været udfordret af, at alle med en varevogn og et CVR-nummer kan kalde sig et flyttefirma, hvilket tidligere har gjort det nemt for svindlere at kalde sig flyttemænd.

Det er både ærgerligt for dig som forbruger og for alle de professionelle og ordentlige flyttefirmaer. Heldigvis kan du sortere snydere fra ved at forholde dig kritisk til de tilbud, du får.

Hvis du er bekymret for, om du har at gøre med et upålideligt flyttefirma, kan du tjekke CVR-registret og se, hvem der står bag flyttefirmaet. Det kan du nemt gøre her.

Når du ved, hvem der står bag flyttefirmaet, kan du bruge en søgemaskine til at tjekke både flyttefirmaet og indehaveren. Hvis der kommer en masse dårlig omtale op, bør du nok finde et andet flyttefirma.

Er prisen fair og realistisk?

Hvis du får et tilbud, hvor prisen kun er en tredjedel eller halvdelen af prisen hos andre flyttefirmaer, bør du undersøge, om det er for godt til at være sandt.

Vi kan godt forstå, at du gerne vil have en god pris på din flytning – men det kan også blive for billigt. Der er omkostninger forbundet med en flytning, og hvis prisen er meget lav, kan det skyldes, at flyttefirmaet ikke er det mest sikre og pålidelige i branchen.

Det kan eksempelvis hænge sammen med manglende forsikringer, skjulte udgifter og gebyrer der i sidste ende gør flytningen dyrere, eller at de ikke betaler deres ansatte efter en overenskomst.

Læg også mærke til, om prisen er inkl. moms. Hvis der opstår stridigheder om, hvorvidt prisen på flytningen er angivet med eller uden moms, er det flyttefirmaet, der skal bevise, at priserne er oplyst uden moms.

Du kan være heldig at spare penge, hvis du indhenter tilbud i god tid før flytningen. Det skyldes, at flyttefirmaet kan planlægge en rute og samle mere gods op undervejs.

Indhent tilbud fra flere flyttefirmaer

Betalingsmetoder og prisoplysninger

Hvis flyttefirmaet oplyser, at de kun tager imod kontanter, bør du være opmærksom. De fleste seriøse flyttefirmaer, tilbyder som minimum mere end én betalingsmetode. Betal ikke forud for flytningen.

Hvis flyttefirmaet giver et prisoverslag, skal du være opmærksom på, at et overslag ikke er bindende, men kun en anslået cirkapris.

I Forbrugerklagenævnet er der dog truffet afgørelser om, at overslaget normalt ikke må overskrides med mere end 10 %.

Husk, at det kan være svært for flyttefirmaerne at give en præcis pris uden først at have set dit indbo.

Flytning med fast pris eller timepris

De fleste flyttefirmaer tilbyder både fast pris og timepris. Det ene er ikke bedre end det andet, men hvis flyttefirmaet kun tilbyder timepris, bør du være lidt opmærksom.

Når du flytter efter fast pris, giver flyttefirmaet et samlet fast tilbud baseret på en opgørelse over dit indbo, hvor mange hjælpere du eventuelt selv stiller med, hvor meget du selv vil pakke osv.

Når du betaler timepris, ved du ikke, hvad slutprisen bliver. Du kan risikere, at den ender med at blive meget høj, hvis flytningen tager længere tid end forventet.

Vær opmærksom på, at time- og kilometerbetalingen starter fra flyttefirmaet tager hjemmefra og er tilbage på hjemmeadressen igen.

Hvis du selv hjælper med flytningen, kan det nogle gange betale sig at vælge timepris i stedet for fast pris, men ofte er det mere sikkert at vælge fast pris.

Når der ikke er aftalt en fast pris, skal man betale det forlangte beløb – medmindre prisen er helt urimelig. Eksempelvis hvis timetallet er sat alt for højt.

Indhent tilbud fra flere flyttefirmaer

Tjek andet end prisen

Pris og kvalitet går tit hånd i hånd – det gælder også, når du skal finde et flyttefirma. Derfor skal du altid tjekke, hvad der faktisk er med i den pris, du får.

Vær særligt opmærksom på, om der er en ordentlig flytteforsikring inkluderet i prisen. Derudover kan du se efter, om leje og levering af flyttekasser samt flytterengøring er en del af prisen.

Undersøg også, om prisen stiger, hvis der er forsinkelser i forbindelse med transport og parkering, og om flyttefirmaet tilbyder gratis flyttesyn, før de giver et endeligt bud på en pris.

Jo mere flyttefirmaet ved om dit indbo, hvor mange flyttekasser du har, om der skal flyttes tunge ting osv., jo mere præcist et tilbud kan de give.

Få uforpligtende tilbud på flyttehjælp

Vognmandstilladelse

I Danmark er det et lovkrav, at man har en vognmandstilladelse, når man flytter gods for andre. Fra d. 1. juli 2019 gælder det både for last- og varebiler.

Hvis du er usikker på, om et flyttefirma har rent mel i posen og lever op til standarden for et pålideligt og ordentligt flyttefirma, kan du spørge ind til deres vognmandstilladelse.

For at få en vognmandstilladelse, skal både vognmanden og transportlederen leve op til nogle specifikke tilladelses- og uddannelseskrav.

Færdselsstyrelsen kan tilbagekalde tilladelsen, hvis flyttefirmaet ikke længere lever op til betingelserne for at have tilladelsen.

Flytteforsikring

Kontrollér, at flyttefirmaet har en forsikring, som dækker, hvis der sker noget med dine ejendele under flytningen. Bed eventuelt om en kopi af deres forsikringscertifikat.

Mange flyttefirmaer skriver på deres hjemmeside, at de har forsikringer – men de skriver ikke altid hvilke. Spørg ind til, hvilke forsikringer flyttefirmaet helt præcist har.

Der er kun lovkrav om, at flyttefirmaet skal have en arbejdsskadeforsikring for de ansatte og en ansvarsforsikring for flyttebilerne. Men det er ikke helt nok, hvis dine tinge bliver beskadiget under flytningen, og du skal være sikret erstatning.

Flyttefirmaet er ikke lovmæssigt forpligtet til at have hverken en fragtføreransvarsforsikring eller en erhvervs- og produktansvarsforsikring, som dækker eventuelle skader på dine ting.

Med de rigtige forsikringer er der ofte dækning for op til 50.000 kr. pr. enhed. Så undgår du et retsligt efterspil om erstatningsansvar, hvis noget går I stykker.

Hvis du skal have flyttet meget værdifulde sager, bør du overveje at tegne en ekstra forsikring. Det kan flyttefirmaet typisk hjælpe med.

Få uforpligtende tilbud på flyttehjælp

Få en skriftlig flytteaftale

Professionelle og pålidelige flyttefirmaer indgår en skriftlig aftale før flytningen. I aftalen skal følgende fremgå:

  • Opgavens omfang. Skal flyttefirmaet pakke, pakke ud, demontere, bære og gøre rent?
  • Hvor lang tid kommer flytningen til tage?
  • Hvad koster flytningen?
  • Hvilke og hvor mange ting skal flyttes? Sørg for, at det tydeligt fremgår, om der er nogle ekstra tunge eller skrøbelige ting. Det koster ofte ekstra.
  • Hvem bliver erstatningsskyldig, hvis noget går i stykker under flytningen?

Hvis flyttefirmaet er medlem af Dansk Møbeltransport Forening (DMF), kan du finde svar på, hvad flyttefirmaet er ansvarlig og erstatningspligtig for i standardbetingelserne på foreningens hjemmeside.

Anmeldelser og omdømme

Undersøg, hvad andre har at sige om flyttefirmaet. Spørg venner og familie, om de kender til flyttefirmaet eller kender nogen, der har brugt flyttefirmaet.

Lav en hurtig søgning på Google, og tjek hvad andre har skrevet om flyttefirmaet, og om de overvejende har fået gode eller dårlige anmeldelser på Trustpilot eller lignende sider.

Husk dog, at anmeldelser ikke altid er pålidelige. Der kan være større tendens til at efterlade en negativ end en positiv anmeldelse. Desuden kan både firmaerne selv og deres konkurrenter lave falske anmeldelser.

Du kan også tage et kig på Firmatjek. Det er Nævnenes Hus’ liste med virksomheder, der ikke efterlever Forbrugerklagenævnets afgørelser.

Indhent tilbud fra flere flyttefirmaer

Er du utilfreds med dit flyttefirma?

Hvis du har brugt et flyttefirma, men har været utilfreds med deres tjenester, er det muligt at klage over dem. Det kan du gøre ved at bruge klageportalen hos Mæglingsteamet for Forbrugerklager.